Lasten ja nuorten Hammashoito

Lasten Hammashoito

Maitohampaat alkavat yleensä puhjeta 4-11 kuukauden iässä ja useimmat lapset ovat saaneet kaikki maitohampaansa 2,5 ikävuoteen mennessä.

On syytä totuttaa lapsi harjaamaan hampaitaan mahdollisimman varhain. Lapsi oppii sylkemään ja huuhtomaan suutaan yleensä samoihin aikoihin, kun maitoposkihampaat puhkeavat. Tällöin voidaan alkaa lisätä pienen nokareen verran fluorihammastahnaa hammasharjan päälle. Fluori hammastahnassa vahvistaa hampaita ja tekee niistä reikiintymistä vastaan vastustuskykyisempiä.

Nuorten hammashoito

Järjestelmällisen kouluhammashoidon jälkeen nuorten hampaat jäävät valitettavan usein hoitamatta. Nuoren täytyy yhtäkkiä oma-aloitteisesti hakeutua hammashoitoon.

Yleisimmät hampaisiin liittyvät ongelmat nuorten aikuisten keskuudessa ovat karieksen lisäksi viisaudenhampaiden puhkeamiset. Viisaudenhampaita joudutaan usein ahtauden takia poistamaan, mikä kannattaa tehdä nuorena, jolloin toimenpide on helpompi ja paraneminen nopeampaa.

Viisaudenhampaat puhkeavat 18-25 vuoden iässä. Monilla ei kuitenkaan ole tilaa suussa näille hampaille, ja juuri ahtaudesta ja virheasennosta johtuen niitä on vaikea puhdistaa. Tämän seurauksena ne helposti reikiintyvät tai aiheuttavat kivuliaan tulehduksen ikenessä.